Een zandstraalcabine: wat is het en hoe maak je er gebruik van?

Een zandstraalcabine is niet iets wat je dagelijks gebruikt. Je hebt het ook zelden nodig, en veel mensen weten waarschijnlijk helemaal niet wat zo’n straalcabine is. Misschien kom je er ook nooit mee in aanraking en dan is het ook niet nodig, maar misschien komt het op een gegeven moment toch van pas. Straalcabines zijn machines waar zand in zit. In die machine kan dat zand op een voorwerp worden gestraald, en dat gebeurt onder hoge druk. Het voorwerp wordt op deze manier gereinigd of geschuurd, en het scheelt een hoop vermoeiend handwerk als de machine dat voor je doet. Bovendien zijn ze eenvoudig in gebruikt, en kan als het goed is iedereen er mee overweg. En mocht dat niet zo zijn, dan is er vast wel iemand die je ermee kan helpen.

Wel het resultaat, niet de troep

Met een zandstraalmachine heb je snel en relatief makkelijk een goed en net resultaat, zonder dat je hele garage of stoep meteen een bende is. Je kent het vast wel, de onverwachte hoeveelheid stof die vrijkomt als je je houten meubel even snel wil schuren, omdat hij wel een nieuwe kleurtje kan gebruiken. Met zo’n cabine in huis (of in je garage) heb je die problemen niet, want al het stof dat vrijkomt tijdens het schuren, of de oude verf die je wil verwijderen, wordt opgevangen in de cabine. Dat ruimt na het harde werken een stuk makkelijker op. Ook kun je, terwijl het proces aan de gang is, goed in de gaten houden hoe het verloopt.

Ook fijn voor je ogen en longen

Werken met een zandstraalcabine bespaart je niet alleen fysiek werk, het is ook prettig voor je ogen en je luchtwegen. Door het feit dat de machine is afgesloten heb je geen last van opspattende splinters, stof in je gezicht of rondvliegend zand. Dat is een stuk comfortabeler, en niet te vergeten ook een stuk veiliger. Misschien heb je er niet meteen last van, maar fijnstof in je longen is niet wat je wil. Het kan op de lange termijn een hoop gezondheidsklachten met zich mee brengen. Maar niet met de straalcabine, want die beschermt je er tegen! Dat betekent ook dat je niet ook nog hoeft te investeren in ingewikkelde beschermingsmiddelen. Handschoenen dragen en misschien een mondkapje kunnen nooit kwaad, maar verder doet de machine het voor je.

Te duur? Huren kan ook!

Een zandstraalcabine in huis halen klinkt misschien een beetje overdreven. Maar er zijn gevallen waarbij een straalcabine gewoon de ideale oplossing lijkt voor een schoonmaak of schuurklus. Gelukkig zijn er ook andere opties dan een hele nieuwe machine kopen. Je zou online kunnen kijken naar tweedehands cabines die je kan overnemen van iemand die hem niet meer gebruikt, maar er zijn natuurlijk ook machines te huur. Veel bouwmarkten bieden de huuroptie aan, maar misschien heeft een garage of een kleine werkplaats in de buurt er ook een die je een tijdje kunt gebruiken.

Plaats een reactie