Dit hoor je te weten over het onderhoud van je verwarmingsketel

Bijna iedere woning in Nederland is voorzien van een verwarmingsketel. Welk type verwarmingsketel jouw huis ook verwarmt, ze hebben allemaal regelmatig onderhoud nodig. Maar bij dit onderhoud kunnen veel verschillende zaken komen kijken. In deze blog lees je meer informatie over het onderhouden van verwarmingsketels.

Waarom is regelmatig onderhoud nodig?

Het mag dan niet wettelijk verplicht zijn, het is toch een goed idee om je verwarmingsketel regelmatig te laten checken. Ten eerste omdat een goed afgestelde ketel beter voor het milieu is, aangezien hij minder CO2 uitstoot en minder energie gebruikt. Daarnaast gaat een goed onderhouden verwarmingsketel langer mee. Ook wordt door regelmatig onderhoud de kans op een explosie, koolstofmonoxide vergiftiging, of brand aanzienlijk verkleind. Ten slotte verplichten sommige zorgverzekeraars regelmatig onderhoud indien je geld uitgekeerd wil krijgen. 

Hoe ziet een onderhoudsbeurt eruit?

Omdat elk type ketel anders is, verschilt ook het onderhoud per verwarmingsketel. Over het algemeen gaat een onderhoudsbeurt echter als volgt: eerst zal de verwarmingstechnicus je brander, ketel en schoorsteen op een lijst van verschillende punten nakijken. Vervolgens zullen ze gereinigd worden. Vervolgens zullen er diverse wettelijk verplichte metingen plaatsvinden zodat je zeker weet dat je verwarmingsketel ideaal werkt. Onderdelen die er bekend om staan snel te slijten zoals dichtingen en thermokoppels worden extra gecheckt. Ten slotte worden de benodigde attesten opgesteld.

Handige details

Ten slotte is het goed om te weten dat het onderhoud van je verwarmingsketel uitgevoerd dient te worden door een SCIOS-gecertificeerde verwarmingstechnicus. Qua kosten moet je over het algemeen rekening houden met een bedrag van €100 en €250 exclusief btw per onderhoudsbeurt. Ten slotte is het goed om te weten dat niet gasgestookte verwarmingsketels met een vermogen van 20 tot 100 Kw en gasgestookte verwarmingsketels met een vermogen groter dan 100 Kw om de 4 jaar onderhouden moeten worden. Voor niet-gasgestookte verwarmingsinstallaties met een vermogen van meer dan 100 Kw is het advies om om de twee jaar een onderhoudsbeurt in te plannen.

Plaats een reactie