Afwerkvloer : tips voor een vlekkeloze installatie

Afwerkvloer is de tussenlaag van beton of mortel tussen de structuur van het gebouw en de vloerbedekking. De dikte varieert van 3 cm tot 5 cm en wordt zowel binnen als buiten en op platen geplaatst. Deze fase van het werk moet perfect worden uitgevoerd, want een slecht uitgevoerde afwerkvloer brengt de afwerkingen in gevaar en brengt veel ongemakken voor de klant met zich mee.

Bent je nieuwsgierig hoe je afwerkvloeren maakt? In het artikel van vandaag geven wij enkele tips om fouten te vermijden en een onberispelijke vloer te krijgen. Lees verder!

Wat is afwerkvloer?

Afwerkvloer is de tussenlaag van beton of mortel, die zich tussen de structuur van het gebouw en de vloerbedekking bevindt. De dikte is 3 cm tot 5 cm en de installatie gebeurt in binnen- en buitenomgevingen en op platen.

Het belangrijkste doel van de afwerkvloer is de grond of de plaat te egaliseren om er coatings op aan te brengen. De afwerkvloer is ook gemaakt om helling te creëren in vochtige gebieden en de afvoer van water te vergemakkelijken.

Welke materialen zijn in de afwerkvloer gebruikt?

De afwerkvloer wordt gemaakt met cement en zand (in een verhouding van 1:4) of met geïndustrialiseerde mortel. In het tweede geval, komt het mengsel klaar, voeg gewoon water toe.

Hoe maak je een afwerkvloer? Bekijk de volledige stap voor stap!

Benieuwd hoe je een afwerk vloer maakt. Lees dan dit stappenplan.

1. Begin met waterdicht maken

Wanneer het gaat om natte ruimtes zoals badkamers, dienstruimten, keukens en balkons, is het van essentieel belang dat de waterdichting wordt uitgevoerd voordat met de dekvloer wordt begonnen.

Een ander belangrijk punt is dat als er riolering punten zijn, zoals afvoeren, afvoeropeningen van toiletten en gootstenen, deze gereed moeten zijn.

2. Maak het gebied schoon

Voordat je met het proces begint, reinigt je de ruimte om eventuele resten van mortel of andere materialen die aan de vloer kleven te verwijderen. Gebruik zo nodig een hefboom of ander gereedschap waarmee de moeilijkste resten kunnen worden verwijderd.

Tip: Lees meer over afwerkvloeren bij Solidfloors.nl.

3. Verdicht de grond

Bodemverdichting kan worden gedaan met op de bouwplaats gemaakt gereedschap of met een bodemverdichting. Deze procedure zorgt ervoor dat het oppervlak stevig en glad is, zodat de fase van het aanbrengen van het niveau van de afwerkvloer kan beginnen.

4. Aanbrengen van de mortel

Breng de mortel aan, druk hem aan met een schoffel en verdicht hem. Het is belangrijk om een constante verdichting te maken. Op deze manier loopt de ondervloer niet het risico krom te trekken.

5. Geef de laatste afwerking

De eindafwerking van de ondervloer gebeurt met een houten of stalen spaan, afhankelijk van het soort coating dat zal worden aangebracht.

De eerste optie laat een ruwe afwerking van de afwerkvloer achter, en is dus aangewezen voor het leggen van keramische tegels, porseleinen tegels en natuursteen.

De tweede zorgt voor een gladde afwerking van de ondervloer, ideaal voor coatings die zullen worden gelijmd, zoals vinylvloeren.

Plaats een reactie