Asbest is erg gevaarlijk, het inademen van asbestvezels heeft namelijk veel nadelige gevolgen voor je gezondheid. In de praktijk kom je verschillende kleuren en soorten asbest tegen, die niet allemaal even schadelijk zijn. Iedere kleur, en dus soort, heeft zijn specifieke eigenschappen. Maar hoe herken je de verschillende soorten asbest en welke vervolgstappen moet je nemen? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.
De verschillende kleuren asbest
Asbest kun je niet met het blote oog herkennen. Dit komt omdat de vezels microscopisch klein zijn. Van nature is asbest wit, maar toch komen er ook andere kleuren asbest voor zoals bruin, blauw, grijs, geel of groen. In Nederland komt de witte variant het vaakst voor, in zo’n 85% van alle gevallen heb je te maken met wit asbest. En dat is maar goed ook, want dit is de minst schadelijke variant. Wit asbest noemen we ook wel chrysotiel. Heb je te maken met witte asbest? Dan gaat het om een hechtgebonden soort, waarbij de gezondheidsrisico’s erg klein zijn. Een andere vorm van asbest die we in Nederland tegenkomen is bruine asbest. In 10% van de gevallen heb je te maken met bruine asbest. De gezondheidsrisico’s liggen bij deze variant wat hoger, omdat de vezels sneller kunnen splijten en dus sneller ingeademd kunnen worden. Als laatste zien we de blauwe asbest. Dit is de meest gevaarlijke variant, omdat deze vezels in de lucht hangen. Je ademt deze deeltjes in, waardoor ze aan je longen hechten.
Hoe herken je verschillende asbestsoorten
Asbest onderscheid zich in vezelstructuur. De Serpentijnen zijn krulvormige vezels en de Amfibolen hebben naaldvormige vezels. Doorgaans worden de verschillende soorten asbest met hun oorspronkelijke kleur aangeduid. Deze verschillende kleuren zijn vooral bij ruwe asbest te zien. Zodra het asbest wordt bewerkt verdwijnen deze kleurverschillen. Heeft het verdachte materiaal één van bovengenoemde kleuren? Dan wil dat niet automatisch betekenen dat je met díe soort te maken hebt. Asbest kan overgeverfd zijn, waardoor de originele kleur niet zichtbaar is. Het herkennen van de kleur en soort is dus een uitdaging. Om erachter te komen of asbest verwijderd moet worden uit je huis kun je zelf een asbest analyse uitvoeren. Dit klinkt natuurlijk een beetje spannend, maar zolang je het volgens het uitgebreide en duidelijke stappenplan uitvoert dan is deze voor analyse redelijk eenvoudig zelfstandig uit te voeren. Je hoeft er dus niet direct een gespecialiseerde instantie voor naar je huis langs te laten komen. Dit scheelt naast een hoop geld ook behoorlijk wat tijd.
Laat het verdachte materiaal analyseren
Ben je verdachte materialen tegengekomen? Dan is het zaak om deze zo snel mogelijk te laten onderzoeken door een gespecialiseerde instantie. Op deze manier zorg je ervoor dat je jezelf weer in een veilige leefomgeving begeeft.