Halfverharding in de tuin: natuurlijk mooi

Steeds vaker wordt door tuineigenaren gekozen voor halfverharding in de tuin. Een tuinpad wordt bestraat met grind of een oprit wordt voorzien van split. Ook tuinborders of perkjes worden met een halfverharding gevuld, zoals houtsnippers of boomschors. Dat is niet zo vreemd eigenlijk, gezien het feit dat halfverharding een natuurlijk product is en zorgt voor een mooie natuurlijke uitstraling. Daarnaast is halfverharding goed waterdoorlatend en een stuk goedkoper dan elementenverharding of gesloten verharding. Voor welke halfverharding je uiteindelijk kiest hangt helemaal af van jouw smaak en stijl. 

De voordelen van halfverharding

Halfverharding is een breed begrip. Het omvat verschillende steensoorten, maar ook boomschors, houtsnippers en schelpen kunnen tot halfverharding worden gerekend. Halfverharding bestaat uit losse elementen, losse delen, maar samen vormen ze één geheel. Doordat de halfverharding uit losse elementen bestaat, is het goed waterdoorlatend en leent zich ook nog eens prima voor ronde of afwijkende vormen. Een kronkelend tuinpad is eenvoudiger aan te leggen met grind dan met klinkers. Ook kun je beschadigingen in een tuinpad of oprit van halfverharding eenvoudig herstellen. Door er een nieuw laagje van de halfverharding soort aan toe te voegen, ziet jouw pad er weer uit als nieuw. Dat is een stuk makkelijker dan een hele oprit herbestraten. 

Verschillende soorten halfverharding

Zoals gezegd omvat het begrip halfverharding verschillende soorten. Grind is waarschijnlijk de meest bekende halfverharding soort. Deze mooie ronde stenen zijn in verschillende formaten en kleuren te koop. Grind kan dan ook in vrijwel elke tuin toegepast worden. Ook split zijn stenen. Deze zijn alleen hoekig van vorm, omdat ze worden gewonnen in mijnen. Dankzij de hoekige vorm is een pad of oprit van split makkelijker begaanbaar voor rijwiel gebruikers dan een pad of oprit van grind. Ook blijft grind beter op zijn plaats liggen. Houtsnippers, boomschors en schelpen zijn een andere soort halfverharding. Deze natuurlijke verharding dient wat vaker hersteld te worden. Jaarlijks een nieuwe laag toevoegen aan de bestaande laag kan dan ook geen kwaad om het tuinpad of de oprit mooi te houden.

Halfverharding aanleggen

De aanleg van halfverharding is vrijwel identiek, welke soort je ook kiest. Voordat je de halfverharding plaatst, dien je enkele centimeters uit te graven en een anti-worteldoek aan te brengen. Dit doek voorkomt de aangroei van onkruid en houdt je pad beter onkruidvrij. Hierna kun je de halfverharding erop storten. Bij grind en split zou je eventueel op de anti-worteldoek nog grindmatten kunnen plaatsen. Deze zorgen ervoor dat de stenen beter op hun plek blijven liggen en het pad langer mooi gevuld blijft. Indien gewenst kunnen er ook opsluitbanden worden gebruikt om de halfverharding beter op de plek te houden. Bij veelvuldig gebruik is dit dan ook zeker aan te raden.

Plaats een reactie