Hoe herken en repareer je betonrot?

Je kunt gemakkelijk betonrot ontdekken ( herkennen ) door afbrokkelend beton en roetige plekjes op uw balkon. Het kan ook voorkomen dat je het verslechterde wapeningsstaal zien zitten, hierbij ligt de stalen constructie dusdanig open dat het dit ook direct zichtbaar is.

Verder zijn zichtbare/open bewapening, roestplekken rondom de bewapening van het beton en tot slot scheuren in het beton duidelijke indicatoren dat er sprake is van betonrot. Soms wordt betonrot pas herkent als er delen van het beton worden gesloopt of tijdens een verbouwing.

Waar komt betonrot voor?
Betonrot komt het meeste voor in het geval van woningen uit de jaren 1955 en 1985, dit heeft er mee te maken dat er destijds bezuinigd is op het gebruik van duurzaam beton. Het beton dat toentertijd werd gebruikt is minder sterk en kwalitatief minder en de houdbaarheid was minder lang dan van het huidige beton dat wordt gebruikt. Door de tijd is het duidelijk geworden dat na een periode van 50-80 jaar de verminderde kwaliteit kan leiden tot afbraak. 

Het is niet het beton zelf dat gaat roesten, maar de stalen constructie kabels die hieromheen lopen. Onder invloed van vocht kan er roestvorming ontstaan. Het omliggende beton wordt steeds brozer en zal na verloop van tijd ook afbrokkelen. Bij de aanhechting van de constructie waar het beton op aansluit zijn dan ook vaak roest plekken te zien, dit zijn duidelijke indicatoren van roest wat zich verspreid in het beton.

Hoe behandel je betonrot
Bij de behandeling van verslechterend beton is het belangrijk dat er een sterke binding wordt gemaakt tussen het oude beton en het materiaal wat aangebracht wordt. Daarnaast is het evident dat de roest van het wapeningsstaal in zijn geheel weggehaald wordt en behandeling met een specifieke vloeistof plaatsvond, om zo ervoor te zorgen dat het staal niet weer opnieuw kan gaan rotten en roest veroorzaakt. Daarom wordt aangeraden om twee componenten epoxyhars te gebruiken. Dit om het beton te versterken en ervoor te zorgen dat het in zijn geheel wordt herstelt. Het materiaal epoxy is van zichzelf heel stevig en waterdichte cement.

Kwaaitaal vloer en Manta vloer
Een Manta vloer is een prefab betonnen vloer die in 1960 en 1970 van vorige eeuw werd gebruikt als vloer in woningen en ander soort gebouwen in Nederland. Andere prefab betonnen zijn de Kwaaitaal vloeren die veel bekender zijn dan de Manta vloer. Tot slot is er als alternatief zijn er de breedplaat vloeren. Een breedplaat vloer is een systeemvloer met een stalen behuizing. 

De behuizing wordt gemaakt in een betonplaat van zo’n 45 millimeter breed. Op de geprefabriceerde betonplaat met ingevoegde stalen constructie kan vervolgens naar behoefte beton worden geplaatst. Breedplaat vloeren zijn geschikt voor verdiepingsvloer die makkelijk te plaatsen is. Dit is een van de voornaamste redenen waarom breedplaat vloeren. 

Bron: https://vogel-bv.nl/

Plaats een reactie